HIC meting

Head Injury Criterion (HIC)

Kinderen streven in hun spel steeds naar hogere uitdagingen en durven steeds meer. Het zoeken naar deze uitdaging is een essentieel onderdeel van spelen en gaat gepaard met vallen en opstaan. Hoewel vallen inherent is aan spelen, kan met een goede valdempende ondergrond vaak ernstig letsel worden voorkomen. Het type valdempende ondergrond hangt af van de valhoogte van het speeltoestel. Of de ondergrond voldoende valdemping biedt, wordt bepaald door de Head Injury Criterion (HIC) meting. Data Control Transponder Technology heeft de draadloze HIC-meter ontwikkeld om deze waarde vast te stellen. Met dit instrument kan snel en nauwkeurig de valdemping van de ondergrond worden gemeten.

Deze meetmethode kan eenvoudig worden uitgevoerd: je kent de valhoogte van het speeltoestel en laat de HIC-meter vanaf die hoogte vallen op een vaste ondergrond (zoals kunstgras, rubbertegels of een gietvloer). Als de HIC-waarde onder 1000 ligt en de G-waarde onder 200, voldoet de ondergrond aan de eisen. Op deze manier verkrijg je snel en eenvoudig een goede indicatie van de kwaliteit van de valondergrond.

In de Europese Norm EN 1177 voor ondergronden van speelplaatsen worden de eisen voor schokabsorberende bodemoppervlakken beschreven. De (dempende) kwaliteit van een valondergrond is moeilijk met het blote oog vast te stellen. Bij dempende ondergronden zoals rubbertegels, gietvloeren en kunstgras ontvang je bij aankoop een certificaat waarop staat aangegeven dat het product aan de normen voldoet. Ook voor losse ondergronden zoals zand, houtsnippers en boomschors zijn laagdikte en andere eisen aan het materiaal voorgeschreven.

Wilt u meer weten?

Of wenst u meer informatie te ontvangen