Speeltuinbouwer

Online participatietool

De Speeltuinbouwer is een interactieve online participatietool die is ontwikkeld om grote groepen kinderen te bereiken. Met de Speeltuinbouwer kunnen kinderen een speelplek in hun buurt ontwerpen, waardoor ze zelf bijdragen aan hun eigen speelomgeving. Het spel is bedacht in samenwerking met de gemeente Den Haag en heeft in 2012 de “Jantje Beton SpeelAward” gewonnen.

De Speeltuinbouwer leert kinderen op een educatieve manier hoe ze hun eigen speeltuin kunnen ontwerpen. Door speeltoestellen en elementen in het speelveld te slepen, kunnen kinderen hun eigen ontwerp creëren. Elke bouwsteen kost een bepaald aantal muntjes en heeft een specifieke grootte. Met het gegeven aantal munten en de beschikbare ruimte worden kinderen gestimuleerd om goed na te denken over de speelvormen die ze echt graag in hun speeltuin willen hebben.

Opdrachtgever

Samen met de opdrachtgever wordt de context voor het speelveld bepaald, gebaseerd op de realiteit. Alle ontwerpen die met de Speeltuinbouwer worden gemaakt, kunnen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd! De afmetingen van het speelveld zijn gelijk aan de beschikbare ruimte op locatie, en het beschikbare budget wordt omgezet in het passende aantal muntjes. Ook wordt er een keuze gemaakt voor de bouwstenen. Op basis van de visie voor de locatie kan bijvoorbeeld worden gekozen voor alleen natuurlijke elementen, sportelementen, traditionele speeltoestellen of een combinatie daarvan.

Stemronde

Vanuit alle ingezonden ontwerpen wordt door een professionele jury ( de opdrachtgever en de ontwerper) de beste ontwerpen gekozen. Deze gaan samen met de publiekswinnaar (het ontwerp met de meeste likes) door naar de stemronde. De kinderen kunnen dan een top 3 samenstellen. Het winnende ontwerp wordt vervolgens uitgewerkt tot een realiseerbaar ontwerp.

Voor iedere opdrachtgever wordt door Data Control een eigen online omgeving aangemaakt, met een eigen link. Data Control verzorgt het plaatsen van alle informatie over de speelplek en doorloopt samen met de opdrachtgever het gehele proces.

Benieuwd hoe de speeltuinbouwer werkt?

Bekijk onderstaand filmpje en probeer de speeltuinbouwer zelf op : demo.speeltuinbouwer.nl

Wilt u meer weten?

Of wenst u meer informatie te ontvangen